Czy możemy mieć wpływ na ryzyko nowotworów?

„Stosowanie rygorystycznej diety bezglutenowej u pacjentów z chorobą Hashimoto jest uzasadnione jedynie w przypadku współistnienia tej choroby z celiakią. Założenie, że taka dieta jest ogólnie zdrowa, to absolutnie błędne podejście…” – mówi dr hab. Dorota Szostak-Węgierek – kierownik Zakład Dietetyki Klinicznej WUM. Polecamy artykuł Pani Docent w medycyna praktyczna.pl, szczególnie osobom zmagającym się z chorobą Hashimoto.

Więcej >>

„Czy możemy mieć wpływ na ryzyko nowotworów? Zdecydowanie tak. Poprzez poprawę stylu życia, w tym sposobu żywienia, możemy w znacznym stopniu zwiększyć szansę na uniknięcie tych chorób…” Komentarz dr hab. Doroty Szostak-Węgierek z Zakładu Dietetyki Klinicznej WNoZ WUM przygotowany dla kampanii WUModa na zdrowie
Więcej >>

"Co można poprawić w swojej diecie, by ustrzec się chorób serca?" wypowiedź
dr hab. Doroty Szostak-Węgierek z Zakładu Dietetyki Klinicznej WNoZ przygotowany dla kampanii WUModa na zdrowie
Więcej >>

„Czy leczyć nadwagę i otyłość u osób starszych?” – rozmowa Agnieszki Krupy w „Medycynie Praktycznej” z dr hab. Dorotą Szostak-Węgierek, kierownik Zakładu Dietetyki Klinicznej WNoZ WUM
Więcej >>

Dlaczego emocje kierują naszymi zachowaniami żywieniowymi?

„… Współczesny człowiek może odczuwać nie tylko głód fizjologiczny, ale także głód emocjonalny. Głód emocjonalny jest wynikiem połączenia emocji
z zachowaniami żywieniowymi człowieka. Głód emocjonalny w porównaniu do głodu fizjologicznego pojawia się nagle, objawia się chęcią spożycia konkretnej żywności (tzw. żywności komfortowej) i musi być zaspokojony natychmiast. Zaspokajanie głodu emocjonalnego nie kończy się odczuciem sytości, ponieważ dana osoba spożywa żywność, dopóki jej uczucia nie ulegną zmianie… „ komentuje dr n. o zdr. Mariusz Jaworski, z Zakładu Dydaktyki i Efektów Kształcenia Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego w artykule przygotowanym dla kampanii WUModa na zdrowie pt. „Dlaczego emocje kierują naszymi zachowaniami żywieniowymi?”

Więcej >>

Składniki mineralne i witaminy w okresie zimowym

(…) Kiszona kapusta to nie tylko porcja witaminy C, ale też naturalny probiotyk – ponieważ zawiera bakterie kwasu mlekowego, podobnie jak ogórki kwaszone. Należy jednak pamiętać, że są to przetwory zawierające dużo soli – wyjaśnia dr hab. inż. Iwona Traczyk, kierownik w Zakładzie Żywienia Człowieka na Wydziale Nauki o Zdrowiu WUM (Źródło: „Nie rezygnuj z porcji witamin i składników mineralnych zimą!”, Małgorzata Caputa, portal egaga.pl. 3.12.2018r.

Więcej >>

Dieta wegetariańska, czyli dlaczego warto jeść wegetariańskie obiady przynajmniej 2-3 razy w tygodniu

„Dieta wegetariańska, czyli dlaczego warto jeść wegetariańskie obiady przynajmniej 2-3 razy w tygodniu” – komentarz Pauliny Brokowskiej, studentki II roku studiów II stopnia na kierunku dietetyka WNoZ WUM, przygotowany dla kampanii "WUModa na zdrowie" pod opieką merytoryczną dr Alicji Kucharskiej, adiunkt w Zakładzie Żywienia Człowieka
Więcej >>

„Obalamy mity, podając fakty na temat diety wegańskiej” – komentarz Pauliny Brokowskiej, studentki II roku studiów II stopnia na kierunku dietetyka WNoZ WUM, przygotowany dla kampanii „WUModa na zdrowie” pod opieką merytoryczną dr Alicji Kucharskiej, adiunkt w Zakładzie Żywienia Człowieka
Więcej >>

Czym jest uczucie sytości?

Jak rozróżnić uczucie głodu fizycznego od apetytu na jakieś danie czy produkt? Czym jest pojęcie sytości sensorycznej? Polecamy wywiad z dr inż. Beatą Sińską - adiunkt w Zakładzie Żywienia Człowieka WUM przeprowadzony przez Agnieszkę Krupę dla Medycyny Praktycznej
Więcej >>

Dieta w cukrzycy

„Jak ktoś schudnie, to od razu potrzebuje mniej leków na cukrzycę.” - komentarz dra hab. n. med. Leszka Czupryniaka z Kliniki Chorób Wewnętrznych i Diabetologii WUM dla Wyborcza.pl, „Dieta w cukrzycy. Coś jest słodkie? Proszę wypluć”, Margit Kossobudzka, fot. Wyborcza.pl
Więcej >>

Genetyka stołu

Dlatego ważniejsza od uwarunkowań genetycznych jest genetyka stołu....” - prof. dr hab. n. med. Artur Mamcarz, kierownik III Kliniki Chorób Wewnętrznych i Kardiologii II WL, Prodziekan II WL ds. IV-VI roku studiów, kobieta.onet.pl za magazynem „Zwierciadło”, „Genetyka stołu”, Krystyna Romanowska, grudzień 2016
Więcej>>

Masło czy margaryna?

Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie oraz Zakład Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego sprawdzili 44 najpopularniejsze tłuszcze do smarowania pieczywa i pieczenia, kontrolując je pod kątem zawartości szkodliwych dla naszego zdrowia tłuszczów trans. „Masło czy margaryna? Porównanie wartości odżywczych, zawartości witamin i wpływu na zdrowie”, doz.pl, mgr inż. Maria Brzegowy,
Więcej>>

Woda w diecie

„Ile wody należy pić, aby być odpowiednio nawodnionym oraz czy można wypić jej za dużo?" rozmowa na antenie Radia Kolor z dr inż. Katarzyną Okręglicką , dietetykiem, specjalistą w zakresie żywienia człowieka z Zakładu Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego WUM
Więcej>>

Grillowanie czas zacząć!

Grillowanie czas zacząć! Cała Polska szykuje się do Majówki i niebawem zacznie wielkie grillowanie… Ale jak grillować, żeby weekendowy odpoczynek w plenerze był dla Was jednocześnie smaczny i zdrowy? Zachęcamy do przeczytania artykułu mgr inż. Hanny Wilskiej z Zakładu Dietetyki Klinicznej „Grillowanie czas zacząć!” przygotowanego dla WUModa na zdrowie
Więcej >>