Zdrowe co nieco    

W każdym tygodniu polecamy Wam produkt lub grupę produktów, które warto włączyć do swojego menu. Poniżej znajdziecie przepisy na smaczne i zdrowe dania z rekomendowanych przez nas warzyw i owoców.

Gotujcie z nami!
Smacznego :)


Harira

    


Kapuśniak po indyjsku



    


Pizza na marchewkowym spodzie


    


Pasta ze słonecznika i cebuli


    


Bakłażany faszerowane soczewicą tahini, z jogurtem i granatem

    


Krem z czerwonej papryki

    


Sos chrzanowy na zimno


    




Pęczotto z dynią

         




Bezglutenowy chleb z ziaren z orzechami


                  


Leczo z cukinii i patisonów


Ź
ródło: www.jadlonomia.com z modyfikacją


Koktajl z borówkami





Zupa krem z kalarepy


Ź
ródło: www.jadlonomia.com



Ciasteczka owsiane ze śliwkami


Źródło: www.kwestiasmaku.com (z modyfikacją)



Cannelloni z kurkami i kozim serem


Źródło: www.kwestiasmaku.com (z modyfikacją)


Curry z zieloną fasolką szparagową i filetami białej ryby



Proponujemy podawać z natką kolendry lub pietruszki, szczypiorkiem i ryżem długoziarnistym (np. jaśminowym)

żródło: www.kwstiasmaku.com (z modyfikacją)



Grillowana żółta fasolka z serem białym i tymiankiem



żródło: www.kwstiasmaku.com (z modyfikacją)


Pudding chia z jeżynami

źródło: Materiały przygotowała Anita Grochowska z SKN Żywienia Człowieka,
pod kierunkiem Zespołu Zakładu Żywienia Człowieka WNoZ

Mus z owoców z kefirem i karobem


źródło: Materiały przygotowała Karolina Ruszkiewicz z SKN Żywienia Człowieka,
pod kierunkiem Zespołu Zakładu Żywienia Człowieka WNoZ






Pieczone ziemniaki z rozmarynem


źródło: Zespół Zakładu Żywienia Człowieka WNoZ




Sałatka z czereśni i awokado


źródło: Jadłonomia




Brownie z buraka




Sałatka z grillowaną cukinią i czarną porzeczką


żródło: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/salatka-z-grillowana-cukinia-i-czarna-porzeczka



Naleśniki z malinami


źródło: „Superfood na co dzień. Co jeść, by dobrze się czuć” Jamie Oliver



Sałatka ziemniaczana z bobem



Faszerowane pomidory





Sałatka z truskawkami, granatem, ricottą i miętą




Chłodnik z botwiny





Grillowane rzodkiewki z sosem chimichurri


Chłodnik z sałaty



Zielony koktajl z sałaty




Sałatka ze szparagami i łososiem

 


Kaszotto z zielonym groszkiem



          Karmelizowana brukselka z żurawiną      

 



Sałatka z jarmużu z migdałami

przepis sprawdzony i przygotowany przez studentów dietetyki WNoZ (II. rok, II. stopnia) w ramach zajęć "Produkcja potraw"

      

(www.jadłomania.com)