Zdrowe co nieco    

W każdym tygodniu polecamy Wam produkt lub grupę produktów, które warto włączyć do swojego menu. Poniżej znajdziecie przepisy na smaczne i zdrowe dania
z rekomendowanych przez nas warzyw i owoców.


Gotujcie z nami!
Smacznego :)
Copyright: Biuro Informacji i Promocji WUM


Sałatka ziemniaczana z ogórkami kiszonymi


    


Agua Fresca agrestowa



   

Smoothie morelowe

     



Kakaowy koktajl z wiśniami i bananem

     



Ciasto z rabarbarem

        



Makaron z łososiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

   


Zdrowe lody jagodowe

    


Zupa szczawiowa


    


Pesto z koperku


   


Pesto z jarmużu i rukwi wodnej


    


Tabbouleh


    


Sałatka z arbuzem, serem feta,
prażonymi pistacjami i kiełkami rzeżuchy


    

Domowa pizza z gruszką

    


Ciasteczka waniliowe z bananami i gorzką czekoladą

    


Spaghetti z selera

    


Surówka z rzepy, pasternaku i marchewki


    


Pizza z kalafiora


   


Hummus z awokado i czarnuszką


    


Zupa krem z topinamburu


    





Surówka z pora


    


Wytrawny dżem żurawinowy


     


Harira


    


Kapuśniak po indyjsku



     


Pizza na marchewkowym spodzie


     


Pasta ze słonecznika i cebuli


     


Bakłażany faszerowane soczewicą tahini, z jogurtem i granatem

     


Krem z czerwonej papryki

     


Sos chrzanowy na zimno


     




Pęczotto z dynią


         



Bezglutenowy chleb z ziaren z orzechami

                         


Leczo z cukinii i patisonów

    

Koktajl z borówkami





Zupa krem z kalarepy

    


Ciasteczka owsiane ze śliwkami

    


Cannelloni z kurkami i kozim serem

   


Curry z zieloną fasolką szparagową i filetami białej ryby


   





Grillowana żółta fasolka z serem białym i tymiankiem


   

 



Pudding chia z jeżynami

   

 

Mus z owoców z kefirem i karobem


źródło: Materiały przygotowała Karolina Ruszkiewicz z SKN Żywienia Człowieka,
pod kierunkiem Zespołu Zakładu Żywienia Człowieka WNoZ






Pieczone ziemniaki z rozmarynem

   


Sałatka z czereśni i awokado


   



Brownie z buraka


   



Sałatka z grillowaną cukinią i czarną porzeczką


    



Naleśniki z malinami

   


Sałatka ziemniaczana z bobem


  



Faszerowane pomidory


   




Sałatka z truskawkami, granatem, ricottą i miętą


   



Chłodnik z botwiny





Grillowane rzodkiewki z sosem chimichurri


Chłodnik z sałaty



Zielony koktajl z sałaty




Sałatka ze szparagami i łososiem

 


Kaszotto z zielonym groszkiem



          Karmelizowana brukselka z żurawiną      

 



Sałatka z jarmużu z migdałami

przepis sprawdzony i przygotowany przez studentów dietetyki WNoZ (II. rok, II. stopnia) w ramach zajęć "Produkcja potraw"

      

(www.jadłomania.com)