Zdrowe co nieco
W każdym tygodniu polecamy Wam produkt lub grupę produktów, które warto włączyć do swojego menu. Poniżej znajdziecie przepisy na smaczne i zdrowe dania
z rekomendowanych przez nas warzyw i owoców.
Gotujcie z nami! Smacznego :)
Copyright: Biuro Informacji i Promocji WUM
Sałatka ziemniaczana z ogórkami kiszonymi
Agua Fresca agrestowa
Smoothie morelowe
Kakaowy koktajl z wiśniami i bananem
Ciasto z rabarbarem
Makaron z łososiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami
Zdrowe lody jagodowe
Zupa szczawiowa
Pesto z koperku
Pesto z jarmużu i rukwi wodnej
Tabbouleh
Sałatka z arbuzem, serem feta,
prażonymi pistacjami i kiełkami rzeżuchy
Domowa pizza z gruszką
Ciasteczka waniliowe z bananami i gorzką czekoladą
Spaghetti z selera
Surówka z rzepy, pasternaku i marchewki
Pizza z kalafiora
Hummus z awokado i czarnuszką
Zupa krem z topinamburu
Surówka z pora
Wytrawny dżem żurawinowy
Harira
Kapuśniak po indyjsku
Pizza na marchewkowym spodzie
Pasta ze słonecznika i cebuli
Bakłażany faszerowane soczewicą tahini, z jogurtem i granatem
Krem z czerwonej papryki
Sos chrzanowy na zimno
Pęczotto z dynią
Bezglutenowy chleb z ziaren z orzechami
Leczo z cukinii i patisonów
Koktajl z borówkami
Zupa krem z kalarepy
Ciasteczka owsiane ze śliwkami
Cannelloni z kurkami i kozim serem
Curry z zieloną fasolką szparagową i filetami białej ryby
Grillowana żółta fasolka z serem białym i tymiankiem
Pudding chia z jeżynami
Mus z owoców z kefirem i karobem
źródło: Materiały przygotowała Karolina Ruszkiewicz z SKN Żywienia Człowieka,
pod kierunkiem Zespołu Zakładu Żywienia Człowieka WNoZ
Pieczone ziemniaki z rozmarynem
Sałatka z czereśni i awokado
Brownie z buraka
Sałatka z grillowaną cukinią i czarną porzeczką
Naleśniki z malinami
Sałatka ziemniaczana z bobem
Faszerowane pomidory
Sałatka z truskawkami, granatem, ricottą i miętą
Chłodnik z botwiny
Grillowane rzodkiewki z sosem chimichurri
Chłodnik z sałaty
Zielony koktajl z sałaty
Sałatka ze szparagami i łososiem
Kaszotto z zielonym groszkiem
Karmelizowana brukselka z żurawiną
Sałatka z jarmużu z migdałami
przepis sprawdzony i przygotowany przez studentów dietetyki WNoZ (II. rok, II. stopnia) w ramach zajęć "Produkcja potraw"