X Warszawskie Dni Nauki o Żywieniu Człowieka za nami

18 kwietnia w Centrum Dydaktycznym WUM odbyła się X – jubileuszowa - edycja Warszawskich Dni o Żywieniu Człowieka. Organizatorami wydarzenia był Zakład Żywienia Człowieka WUM we współpracy z Komitetem Nauki o Żywieniu Człowieka PAN i Polskim Towarzystwem Nauk Żywieniowych - Oddział Warszawski.

W programie konferencji omówiono najważniejsze współczesne problemy żywienia człowieka. Dużo miejsca poświęcono probiotykom i ich faktycznym korzyściom dla zdrowia, roli diety w kształtowaniu zdolności poznawczych, znaczeniu aktywności fizycznej w profilaktyce sercowo-naczyniowej i ogólnym utrzymaniu dobrego stanu zdrowia oraz obowiązującym standardom diagnostyki alergii pokarmowej. Eksperci porównali nowe trendy żywieniowe ze starymi schematami odżywiania, podkreślili dobroczynne oddziaływanie na zdrowie człowieka produktów zaliczanych do tzw. „superfoods”.

Drugą część spotkania poświęcono potrzebie zmian w diecie seniorów w kontekście zjawiska starzenia się społeczeństw, przypomniano o roli śniadań w podstawowych zasadach prawidłowego żywienia człowieka oraz pokazano fakty i mity związane ze spożywaniem soków w codziennej diecie.

W części warsztatowej można było skorzystać z poczęstunku przygotowanego na bazie zdrowych produktów lub poddać się badaniom antropometrycznym ciała.

Spotkanie zakończyło się sesją plakatową, w której zaprezentowano prawie 30 prac poruszających szeroki spektrum problemów żywieniowych człowieka.

BIiP: 19.04.2018

Fot. Jarosław Oktaba, Dział Fotomedyczny WUM