Aktualności

X Warszawskie Dni Nauki o Żywieniu Człowieka za nami

18 kwietnia w Centrum Dydaktycznym WUM odbyła się X – jubileuszowa - edycja Warszawskich Dni o Żywieniu Człowieka. Organizatorami wydarzenia był Zakład Żywienia Człowieka WUM we współpracy z Komitetem Nauki o Żywieniu Człowieka PAN i Polskim Towarzystwem Nauk Żywieniowych - Oddział Warszawski.

W programie konferencji omówiono najważniejsze współczesne problemy żywienia człowieka. Dużo miejsca poświęcono probiotykom i ich faktycznym korzyściom dla zdrowia, roli diety w kształtowaniu zdolności poznawczych, znaczeniu aktywności fizycznej w profilaktyce sercowo-naczyniowej i ogólnym utrzymaniu dobrego stanu zdrowia oraz obowiązującym standardom diagnostyki alergii pokarmowej. Eksperci porównali nowe trendy żywieniowe ze starymi schematami odżywiania, podkreślili dobroczynne oddziaływanie na zdrowie człowieka produktów zaliczanych do tzw. „superfoods”.

Drugą część spotkania poświęcono potrzebie zmian w diecie seniorów w kontekście zjawiska starzenia się społeczeństw, przypomniano o roli śniadań w podstawowych zasadach prawidłowego żywienia człowieka oraz pokazano fakty i mity związane ze spożywaniem soków w codziennej diecie.

W części warsztatowej można było skorzystać z poczęstunku przygotowanego na bazie zdrowych produktów lub poddać się badaniom antropometrycznym ciała.

Spotkanie zakończyło się sesją plakatową, w której zaprezentowano prawie 30 prac poruszających szeroki spektrum problemów żywieniowych człowieka.

BIiP: 19.04.2018

Fot. Jarosław Oktaba, Dział Fotomedyczny WUM


Zacznijcie dzień od porcji zdrowia - poczęstujcie się jabłkiem!

W ramach akcji „Owocowe dzień dobry” zapraszamy Was serdecznie do częstowania się pysznymi jabłkami, które raz w tygodniu będą na Was czekały przy wejściach do Rektoratu, Centrum Dydaktycznego i Centrum Biblioteczno-Informacyjnego. Smacznego!

BIiP: 18.04.2018

Dobroczynne właściwości oleaceiny w oliwie z oliwek

Oleaceina zawarta w oliwie z oliwek może przeciwdziałać udarom mózgu i zawałom serca. O tym jaki rodzaj oliwy wybierać, by zawierała oleaceinę oraz o jej niezwykłych właściwościach zdrowotnych mówi prof. Marek Naruszewicz z Katedry Farmakognozji i Molekularnych Podstaw Fitoterapii dla Newseria Lifestyle, 11.04.2018



BIiP: 17.04.2018

Zapraszamy na konferencje naszych partnerów!

Jesteście zainteresowani tematyką wpływu diety, aktywności oraz profilaktyki na nasze zdrowie? Serdecznie zapraszamy na konferencje organizowane przez partnerów Kampanii: 

Zakład Żywienia Klinicznego
Dziesięciolecie Warszawskich Dni Nauki o Żywieniu Człowieka - 18-19.04
https://www.wum.edu.pl/files/uczelnia/x_wdnozcz_2018.pdf

Zakład Dietetyki Klinicznej
I Warszawski Dzień Dietetyki Klinicznej – 19.04
https://www.wum.edu.pl/files/uczelnia/i_warszawski_dzien_dietetyki_klinicznej_wersja_elektroniczna.pdf

III Klinika Chorób Wewnętrznych i Kardiologii i SKN Medycyny Stylu Życia
I Ogólnopolski Kongres Medycyny Stylu Życia - 21-22.04
https://kongresmsz.wum.edu.pl/

Zakład Rehabilitacji i SKN Fizjoterapii
Ogólnopolska Studencka Konferencja Naukowa - XII WIOSNA Z FIZJOTERAPIĄ - 24.04
http://www.wiosna.wum.edu.pl/

SKN Dietetyków i SKN Żywienia Klinicznego
Międzynarodowa Konferencja „Żywienie bez granic” - 19.05

http://zywieniebezgranic.pl/

Zakład Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego
II Ogólnopolska Konferencja Naukowo-Szkoleniowa "Czyste ręce ratują życie" – 8.05
http://www.msizp.wum.edu.pl/content/konferencje-i-wyklady

BIiP: 16.04.2018

Ruszyła kampania „WUModa na zdrowie”

12 kwietnia rozpoczęła się kampania społeczno-edukacyjna – „WUModa na zdrowie”. Nową akcję skierowaną do całej uczelnianej społeczności zainaugurował jej pomysłodawca - JM Rektor prof. Mirosław Wielgoś. Witając zgromadzonych Rektor wyraził nadzieję, że będzie to kolejne przedsięwzięcie, które połączy i zintegruje naszą uczelnianą społeczność we wspólnym wysiłku na rzecz poprawy kondycji zdrowotnej. Zauważył  także, że najnowsza inicjatywa to kontynuacja kampanii „Nie spalaj się! WUModa na niepalenie”, którą uznaje za ważny element promocji zdrowego stylu życia. Zachęcając do włączenia się w nową akcję, podkreślił znaczenie wszystkich zachowań sprzyjających zdrowiu czyli: prawidłowego żywienia, aktywności fizycznej i profilaktyki.

Do udziału w kampanii oraz odwiedzenia stoisk przygotowanych specjalnie na inaugurację zachęcali przedstawiciele jednostek będących partnerami akcji: dr hab. inż. Iwona Traczyk- kierownik Zakładu Żywienia Człowieka, dr Anna Jeznach-Steinhagen z Zakładu Dietetyki Klinicznej, mgr Jerzy Chrzanowski – kierownik Studium Wychowania Fizycznego i Sportu, dr Marta Maskey-Warzęchowska z Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych, Pneumonologii i Alergologii. Głos zabrał także Paweł Koczkodaj z Zakładu Biofizyki i Fizjologii Człowieka WUM, Ambasador Europejskiego Kodeksu Walki z Rakiem, który zaprosił do skorzystania z porad i badań w ramach działań profilaktyki antynowotworowej.
Uczestnicy spotkania mogli skorzystać z wielu atrakcji. Można było m. in wykonać badanie spirometryczne, by sprawdzić wydolność płuc i sprawdzić smokolajzerem ilość tlenku węgla w wydychanym powietrzu; zmierzyć wagę, wzrost, siłę mięśniową, poziom glikemii oraz dokonać analizy składu ciała. Odwiedzający stoiska zobaczyli, jak powinien wyglądąć pełnowartościowy posiłek, i które produkty są prawdziwą bombą kaloryczną. Prezentacji produktów żywieniowych towarzyszyła degustacja warzyw, owoców i przekąsek.

Była także  możliwość uzyskania porady z zakresu z zakresu profilaktyki antynowotworowej, zapisania się na wybrane warsztaty edukacyjne oraz przystąpienia do programu „Chudniemy razem z WUM”.

Zobaczcie jak radośnie, smacznie, kolorowo, profilaktycznie i sportowo świętowaliśmy początek kampanii „WUModa na zdrowie”

Fot. Michał Teperek, Dział Fotomedyczny WUM

BIiP: 12.04.2018

Strony