Dieta w cukrzycy

„Jak ktoś schudnie, to od razu potrzebuje mniej leków na cukrzycę.” - komentarz dra hab. n. med. Leszka Czupryniaka z Kliniki Chorób Wewnętrznych i Diabetologii WUM dla Wyborcza.pl, „Dieta w cukrzycy. Coś jest słodkie? Proszę wypluć”, Margit Kossobudzka, fot. Wyborcza.pl
Więcej >>

Genetyka stołu

Dlatego ważniejsza od uwarunkowań genetycznych jest genetyka stołu....” - prof. dr hab. n. med. Artur Mamcarz, kierownik III Kliniki Chorób Wewnętrznych i Kardiologii II WL, Prodziekan II WL ds. IV-VI roku studiów, kobieta.onet.pl za magazynem „Zwierciadło”, „Genetyka stołu”, Krystyna Romanowska, grudzień 2016
Więcej>>

Masło czy margaryna?

Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie oraz Zakład Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego sprawdzili 44 najpopularniejsze tłuszcze do smarowania pieczywa i pieczenia, kontrolując je pod kątem zawartości szkodliwych dla naszego zdrowia tłuszczów trans. „Masło czy margaryna? Porównanie wartości odżywczych, zawartości witamin i wpływu na zdrowie”, doz.pl, mgr inż. Maria Brzegowy,
Więcej>>

Woda w diecie

„Ile wody należy pić, aby być odpowiednio nawodnionym oraz czy można wypić jej za dużo?" rozmowa na antenie Radia Kolor z dr inż. Katarzyną Okręglicką , dietetykiem, specjalistą w zakresie żywienia człowieka z Zakładu Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego WUM
Więcej>>