Czy możemy mieć wpływ na ryzyko nowotworów?

„Stosowanie rygorystycznej diety bezglutenowej u pacjentów z chorobą Hashimoto jest uzasadnione jedynie w przypadku współistnienia tej choroby z celiakią. Założenie, że taka dieta jest ogólnie zdrowa, to absolutnie błędne podejście…” – mówi dr hab. Dorota Szostak-Węgierek – kierownik Zakład Dietetyki Klinicznej WUM. Polecamy artykuł Pani Docent w medycyna praktyczna.pl, szczególnie osobom zmagającym się z chorobą Hashimoto.
Więcej >>


„Czy możemy mieć wpływ na ryzyko nowotworów? Zdecydowanie tak. Poprzez poprawę stylu życia, w tym sposobu żywienia, możemy w znacznym stopniu zwiększyć szansę na uniknięcie tych chorób…” Komentarz dr hab. Doroty Szostak-Węgierek z Zakładu Dietetyki Klinicznej WNoZ WUM przygotowany dla kampanii WUModa na zdrowie
Więcej >>


"Co można poprawić w swojej diecie, by ustrzec się chorób serca?" wypowiedź dr hab. Doroty Szostak-Węgierek z Zakładu Dietetyki Klinicznej WNoZ przygotowany dla kampanii WUModa na zdrowie
Więcej >>


„Czy leczyć nadwagę i otyłość u osób starszych?” – rozmowa Agnieszki Krupy w „Medycynie Praktycznej” z dr hab. Dorotą Szostak-Węgierek, kierownik Zakładu Dietetyki Klinicznej WNoZ WUM
Więcej >>


Dieta zalecana pacjentom chorującym na cukrzycę - dr hab. n. o zdr. dr med. Dorota Szostak-Węgierek, kierownik Zakładu Dietetyki Klinicznej WUM dla serwisu Medycyna Praktyczna
Więcej >>

Czym jest uczucie sytości?

Jak rozróżnić uczucie głodu fizycznego od apetytu na jakieś danie czy produkt? Czym jest pojęcie sytości sensorycznej? Polecamy wywiad z dr inż. Beatą Sińską - adiunkt w Zakładzie Żywienia Człowieka WUM przeprowadzony przez Agnieszkę Krupę dla Medycyny Praktycznej
Więcej >>

Dieta wegetariańska, czyli dlaczego warto jeść wegetariańskie obiady przynajmniej 2-3 razy w tygodniu

„Dieta wegetariańska, czyli dlaczego warto jeść wegetariańskie obiady przynajmniej 2-3 razy w tygodniu” – komentarz Pauliny Brokowskiej, studentki II roku studiów II stopnia na kierunku dietetyka WNoZ WUM, przygotowany dla kampanii "WUModa na zdrowie" pod opieką merytoryczną dr Alicji Kucharskiej, adiunkt w Zakładzie Żywienia Człowieka
Więcej >>


„Obalamy mity, podając fakty na temat diety wegańskiej” – komentarz Pauliny Brokowskiej, studentki II roku studiów II stopnia na kierunku dietetyka WNoZ WUM, przygotowany dla kampanii „WUModa na zdrowie” pod opieką merytoryczną dr Alicji Kucharskiej, adiunkt w Zakładzie Żywienia Człowieka
Więcej >>

Dieta w cukrzycy

„Jak ktoś schudnie, to od razu potrzebuje mniej leków na cukrzycę.” - komentarz dra hab. n. med. Leszka Czupryniaka z Kliniki Chorób Wewnętrznych i Diabetologii WUM dla Wyborcza.pl, „Dieta w cukrzycy. Coś jest słodkie? Proszę wypluć”, Margit Kossobudzka, fot. Wyborcza.pl.
Więcej >>

Dlaczego emocje kierują naszymi zachowaniami żywieniowymi?

„… Współczesny człowiek może odczuwać nie tylko głód fizjologiczny, ale także głód emocjonalny. Głód emocjonalny jest wynikiem połączenia emocji z zachowaniami żywieniowymi człowieka. Głód emocjonalny w porównaniu do głodu fizjologicznego pojawia się nagle, objawia się chęcią spożycia konkretnej żywności (tzw. żywności komfortowej) i musi być zaspokojony natychmiast. Zaspokajanie głodu emocjonalnego nie kończy się odczuciem sytości, ponieważ dana osoba spożywa żywność, dopóki jej uczucia nie ulegną zmianie… „ komentuje dr n. o zdr. Mariusz Jaworski, z Zakładu Dydaktyki i Efektów Kształcenia Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego w artykule przygotowanym dla kampanii WUModa na zdrowie pt. „Dlaczego emocje kierują naszymi zachowaniami żywieniowymi?”
Więcej >>


"Sztuka nieobjadania się w świątecznym klimacie"
(…) „Jesteśmy w stanie kontrolować jakość żywności, czyli to co jemy, ale nie kontrolujemy, jak dużo tego zjemy. Tym samym, jemy znacznie więcej, niż potrzebuje nasz organizm. Co więcej przestajemy reagować na biologiczne sygnały sytości. Jeśli chcemy mieć kontrolę nad ilością spożywanej żywności, a także zrozumieć jak otoczenie, w którym się znajdujemy (np. świąteczna atmosfera) wpływa na nasze doznania smakowe, należy wziąć pod uwagę kilka wskazówek” – dla kampanii WUModa na zdrowie dr n. o zdr. Mariusz Jaworski z Zakładu Dydaktyki i Efektów Kształcenia w artykule pt. „Dlaczego emocje kierują naszymi zachowaniami żywieniowymi?”

Więcej >>


„Alkohol zamiast jedzenia. Skąd się bierze drunkoreksja?”
Czym jest „drunkoreksja” nazywana także anoreksją lub bulimią alkoholową? Kogo dotyka? Jakie ma objawy? Jak powinno wyglądać leczenie osób z drunkoreksją? O tym ważnym zaburzeniu osób uzależnionych od alkoholu, które dotyczy coraz większej grupy osób, w tym młodych kobiet, wyjaśnia w serwisie Stopuzależnieniom.pl dr n. o zdr. Mariusz Jaworski z Zakładu Edukacji i Badań w Naukach o Zdrowiu
Więcej >>

Genetyka stołu

Dlatego ważniejsza od uwarunkowań genetycznych jest genetyka stołu...” - prof. dr hab. n. med. Artur Mamcarz, kierownik III Kliniki Chorób Wewnętrznych i Kardiologii II WL, Prodziekan II WL ds. IV-VI roku studiów, kobieta.onet.pl za magazynem „Zwierciadło”, „Genetyka stołu”, Krystyna Romanowska, grudzień 2016.
Więcej>>

Grillowanie czas zacząć!

Grillowanie czas zacząć! Cała Polska szykuje się do Majówki i niebawem zacznie wielkie grillowanie… Ale jak grillować, żeby weekendowy odpoczynek w plenerze był dla Was jednocześnie smaczny i zdrowy? Zachęcamy do przeczytania artykułu mgr inż. Hanny Wilskiej z Zakładu Dietetyki Klinicznej „Grillowanie czas zacząć!” przygotowanego dla WUModa na zdrowie.
Więcej >>

Masło czy margaryna?

Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie oraz Zakład Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego sprawdzili 44 najpopularniejsze tłuszcze do smarowania pieczywa i pieczenia, kontrolując je pod kątem zawartości szkodliwych dla naszego zdrowia tłuszczów trans. „Masło czy margaryna? Porównanie wartości odżywczych, zawartości witamin i wpływu na zdrowie”, doz.pl, mgr inż. Maria Brzegowy.
Więcej>>

Naturalne antybiotyki

Sezon obniżonej odporności w pełni. W tym okresie istnieje większe ryzyko zachorowań - głównie wirusowych np. zapalenia górnych dróg oddechowych popularnie zwanego przeziębieniem oraz grypy, ale też chorób bakteryjnych. Aby pozostać w dobrej kondycji w okresie jesienno-zimowym oraz przez cały rok zalecana jest regularna aktywność fizyczna, zachowanie higieny snu oraz przestrzeganie odpowiednio zbilansowanej diety bogatej w warzywa i owoce. Natura jednak nie pozostawiła nas całkiem bezbronnych o tej porze roku, ponieważ dzięki odpowiednim składnikom zawartych w pokarmach możemy wspomóc działanie układu immunologicznego. Związki zawarte w niektórych przyprawach posiadają właściwości przeciwwirusowe, przeciwpierwotniakowe czy przeciwbakteryjne – przez co można nazwać je naturalnymi antybiotykami. Ponadto posiadają właściwości przeciwutleniające czy przeciwzapalne. - materiał przygotowany przez Jowitę Borkowską z SKN AGAR WUM, studentkę I roku kierunku pielęgniarskiego studiów magisterskich, pod kierunkiem Zakładu Biologii Medycznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego 
Więcej >>

Składniki mineralne i witaminy w okresie zimowym

(…) Kiszona kapusta to nie tylko porcja witaminy C, ale też naturalny probiotyk – ponieważ zawiera bakterie kwasu mlekowego, podobnie jak ogórki kwaszone. Należy jednak pamiętać, że są to przetwory zawierające dużo soli – wyjaśnia dr hab. inż. Iwona Traczyk, kierownik w Zakładzie Żywienia Człowieka na Wydziale Nauki o Zdrowiu WUM (Źródło: „Nie rezygnuj z porcji witamin i składników mineralnych zimą!”, Małgorzata Caputa, portal egaga.pl. 3.12.2018 r.
Więcej >>

Strony