„Stosowanie rygorystycznej diety bezglutenowej u pacjentów z chorobą Hashimoto jest uzasadnione jedynie w przypadku współistnienia tej choroby z celiakią. Założenie, że taka dieta jest ogólnie zdrowa, to absolutnie błędne podejście…” – mówi dr hab. Dorota Szostak-Węgierek – kierownik Zakład Dietetyki Klinicznej WUM. Polecamy artykuł Pani Docent w medycyna praktyczna.pl, szczególnie osobom zmagającym się z chorobą Hashimoto.
Więcej >>
„Czy możemy mieć wpływ na ryzyko nowotworów? Zdecydowanie tak. Poprzez poprawę stylu życia, w tym sposobu żywienia, możemy w znacznym stopniu zwiększyć szansę na uniknięcie tych chorób…” Komentarz dr hab. Doroty Szostak-Węgierek z Zakładu Dietetyki Klinicznej WNoZ WUM przygotowany dla kampanii WUModa na zdrowie
Więcej >>
„Czy leczyć nadwagę i otyłość u osób starszych?” – rozmowa Agnieszki Krupy w „Medycynie Praktycznej” z dr hab. Dorotą Szostak-Węgierek, kierownik Zakładu Dietetyki Klinicznej WNoZ WUM
Więcej >>
Dieta zalecana pacjentom chorującym na cukrzycę - dr hab. n. o zdr. dr med. Dorota Szostak-Węgierek, kierownik Zakładu Dietetyki Klinicznej WUM dla serwisu Medycyna Praktyczna
Więcej >>