I Warszawski Dzień Dietetyki Klinicznej
19 kwietnia br. odbył się I Warszawski Dzień Dietetyki Klinicznej – integralna część X Warszawskich Dni Nauki o Żywieniu Człowieka. Głównym organizatorem wydarzenia był Zakład Dietetyki Klinicznej. Sympozjum poświęcono roli dietetyki w transplantologii i nefrologii. Składało się z trzech sesji tematycznych oraz Multimedialnej Sesji Plakatowej połączonej z konkursem prac.
Ważną częścią programu było żywienie po transplantacji wątroby lub nerki, a wśród poruszanych zagadnień znalazły się te dotyczące zmian w życiu pacjentów poddanych transplantacjom, zależności między otyłością a przeszczepianiem narządów, wpływu niedożywienia na leczenie chorych po przeszczepieniu narządów, zasad prawidłowego żywienia pacjentów po transplantacji oraz żywienia po operacjach bariatrycznych.
W drugiej części spotkania prelegenci poruszyli takie jak: wpływ otyłości i niedożywienia na schorzenia nerek, rola diety w progresji przewlekłej choroby nerek, niedożywienie białkowo-kaloryczne charakterystyczne dla chorób nefrologicznych, badanie metabolizmu białka przy użyciu izotopów stałych, miejsce preparatów niskobiałkowych w jadłospisie pacjentów z przewlekłą chorobą nerek oraz praktyczne aspekty doboru produktów spożywczych i technik kulinarnych w okresie przeddializacyjnym i w czasie dializ.
Ostatnia z sesji tematycznych była poświęcona dylematom, przed jakimi stają dietetycy. Wykładowcy próbowali odpowiedzieć na pytania: „Czy potrafimy dobrać dietę dla osób z zespołem MONW?”, „Co z kwasami tłuszczowymi nasyconymi? Ograniczać czy nie?” oraz „Jak ocenić zapotrzebowanie na energię w różnych sytuacjach klinicznych?” Konferencja zakończyła się rozstrzygnięciem konkursu w ramach sesji plakatowej.
BIiP: 23.04.2018
Fot. Wanda Widomska, Dział Fotomedyczny WUM