Grillowanie czas zacząć!

Cała Polska szykuje się do Majówki i niebawem zacznie wielkie grillowanie… Ale jak grillować, żeby było zdrowo i bez bomby kalorycznej? Eksperci z Zakładu Dietetyki Klinicznej podpowiedzą Wam, jak to robić, by weekendowy odpoczynek w plenerze był dla Was jednocześnie smaczny i zdrowy. Co na grilla? Doskonale sprawdzą się: papryka, cukinia, bakłażan, batat, a nawet marchewka. I obowiązkowo – burak. Przygotowanie warzyw nie jest trudne, wystarczy je umyć, obrać i pokroić w grube plastry lub słupki. Następnie wrzucić do miski i dokładnie wymieszać z niewielką ilością oleju rzepakowego. Można doprawić czosnkiem i ulubionymi ziołami. Grill to także doskonały sposób na przyrządzanie ryb, które na polskich stołach wciąż goszczą zbyt rzadko. Miłośnikom mięsa proponujemy kurczaka, indyka, chude kawałki wieprzowiny czy wołowiny. I pamiętajcie: bez względu na to, co grillujecie, koniecznie korzystajcie z tacek oraz folii aluminiowej, które chronią nasze produkty przed benzopirenem i nitrozoaminem - rakotwórczymi związkami, powstające podczas grillowania. Zachęcamy do przeczytania całego artykułu!
Więcej >>













BIiP: 27.04.2018