„Co roku na nowotwór złośliwy piersi w Polsce choruje coraz większa liczba kobiet i zgodnie z danymi Krajowego Rejestru Nowotworów w ciągu ostatnich trzech dekad zachorowalność na ten rodzaj nowotworu wzrosła ponad dwukrotnie. – prezentacja studentek II roku pielęgniarstwa Faustyny Glazer i Weroniki Glicy z SKN „Zacznij od Podstaw", pod opieką dr Marzeny Jaciubek z Zakładu Podstaw Pielęgniarstwa WUM na temat raka piersi, profilaktyki i diagnostyki tej choroby.
Rak piersi. Profilaktyka i diagnostyka. |
Naturalne antybiotykiSezon obniżonej odporności w pełni. W tym okresie istnieje większe ryzyko zachorowań - głównie wirusowych np. zapalenia górnych dróg oddechowych popularnie zwanego przeziębieniem oraz grypy, ale też chorób bakteryjnych. Aby pozostać w dobrej kondycji w okresie jesienno-zimowym oraz przez cały rok zalecana jest regularna aktywność fizyczna, zachowanie higieny snu oraz przestrzeganie odpowiednio zbilansowanej diety bogatej w warzywa i owoce. Natura jednak nie pozostawiła nas całkiem bezbronnych o tej porze roku, ponieważ dzięki odpowiednim składnikom zawartych w pokarmach możemy wspomóc działanie układu immunologicznego. Związki zawarte w niektórych przyprawach posiadają właściwości przeciwwirusowe, przeciwpierwotniakowe czy przeciwbakteryjne – przez co można nazwać je naturalnymi antybiotykami. Ponadto posiadają właściwości przeciwutleniające czy przeciwzapalne. - materiał przygotowany przez Jowitę Borkowską z SKN AGAR WUM, studentkę I roku kierunku pielęgniarskiego studiów magisterskich, pod kierunkiem Zakładu Biologii Medycznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego |
Znaczenie radiologii interwencyjnej w leczeniu nowotworów
|
Wpływ zmian klimatycznych na zdrowie człowieka28 sierpnia 2019 r. Polskie Towarzystwo Medycyny Stylu Życia podjęło uchwałę o przyjęciu deklaracji dotyczącej zmian klimatycznych. Deklaracja ta wykazuje niepodważalny związek pomiędzy stylem życia, niezakaźnymi chorobami przewlekłymi a zmianą klimatu. To bardzo ważny dokument wzywający opinię publiczną, w tym środowiska akademickie do podjęcia konkretnych działań w tym obszarze.
|
Kawa i herbata zmniejszają ryzyko nadciśnieniaKawa i herbata, spożywane w określonych ilościach, według naukowców obniżają ciśnienie, mogą również uchronić przed innymi chorobami układu krążenia. Więcej o ich dobroczynnych właściowaściach mówi prof. dr hab. Artur Mamcarz - kierownik III Kliniki Chorób Wewnętrznych i Kardiologii WUM. |
20 lat siedzącego trybu życia skutkuje dwukrotnie wyższym ryzykiem przedwczesnego zgonuNaukowcy z Norweskiego Uniwersytetu Naukowo-Technicznego podsumowali niedawno wyniki wieloletniego badania, które przeprowadzili na ponad 23 tys. kobiet i mężczyzn. Podczas badania wzięto pod uwagę: wskaźnik masy ciała, wiek, płeć, palenie tytoniu, wykształcenie i ciśnienie krwi. Okazało się, że respondenci z grupy o umiarkowanej aktywności (mniej niż 2 godziny ruchu tygodniowo) mieli o 60 % wyższe ogólne ryzyko zgonu i o 90 % wyższe zagrożenie śmiercią z powodu schorzeń układu krążenia niż osoby bardzo aktywne (dwie godziny ruchu tygodniowo lub więcej). Należy pamiętać jakie są zalecenia dotyczące dobrej dla zdrowia aktywności fizycznej, określają, że osoby dorosłe potrzebują 150 minut umiarkowanego ruchu tygodniowo lub 75 minut intensywnego. |
Co z suplementami diety? Przyjmować czy nie?„Dużo osób przyjmuje różne preparaty bezrefleksyjnie. Zamiast sięgnąć po cytrusy, kiszoną kapustę czy zieloną pietruszkę, łykają witaminę C. – Żadne badania naukowe nie wykazały, aby człowiek odżywiający się prawidłowo, jedzący warzywa i owoce, miał niedobory tej witaminy!” – mówi prof. dr hab. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, z Zakładu Farmacji Klinicznej i Opieki Farmaceutycznej WUM w artykule „Suplementy diety pomagają czy szkodzą?” Elżbiety Bogusławskiej-Przybysz, SPAeden.pl |
GIS ustalił maksymalną dawkę witamin, składników mineralnych i innych substancji w suplementach dietyZespołu ds. Suplementów Suplementów Diety Rady Sanitarno-Epidemiologicznej Głównego Inspektoratu Sanitarnego określił w 2019 r. ilość witaminy B6, C oraz A, kwasu foliowego, żelaza, magnezu, miedzi, niacyny, manganu i cynku w zalecanej dziennej porcji w suplementach diety. Warto je znać, ponieważ nie zawsze oferowane na rynku suplementy spełniają stawianie im wymagania dotyczące składu. |
Dekalog suplementacjiGłówny Inspektorat Sanitarny opublikował niedawno "Dekalog suplementacji" - zbiór wskazówek dotyczących tego, jak mądrze stosować suplementy diety. Według GIS najważniejsze jest, aby konsumencie pamiętali, że suplementy diety są kategorią żywności, nie lekami! |
Witamina D chroni przed cukrzycą„Osoby z niedoborem witaminy D mają pięciokrotnie wyższe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 - wynika z badań przeprowadzonych przez amerykańskich i koreańskich naukowców. Uczeni z San Diego School of Medicine oraz z Seoul National University College of Medicine postanowili sprawdzić, czy niedobór tej witaminy przekłada się także na ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.” Medexpress.pl, Tomasz Kobosz, 25.04.2018 |