Podręcznik "Zasady żywienia osób z cukrzycą i chorobami towarzyszącymi"

Informujemy o publikacji podręcznika dla lekarzy i dietetyków pt.: "Zasady żywienie osób z cukrzyca i chorobami towarzyszącymi" (Wydawnictwo PZWL 2020), która powstała w Zakładzie Dietetyki Klinicznej Wydziału Nauk o Zdrowiu WUM, partnera Kampanii „WUModa na zdrowie”, pod redakcją naukową dr Anny Jeznach-Steinhagen.

Do napisania podręcznika zostali zaproszeni najlepsi specjaliści w dziedzinie żywienia z Zakładu Dietetyki Klinicznej WUM, Instytutu nauk o Żywieniu Człowieka SGGW, Zakładu Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego WUM, Kliniki Chorób Wewnętrznych i Diabetologii Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych, Nefrologii i Dializoterapii UCK WUM oraz Kliniki Diabetologii i Chorób Wewnętrznych UCK WUM.

Publikacja dotyczy zarówno cukrzycy typu 1, typu 2, cukrzycy ciężarnych, nefropatii cukrzycowej, NAFLD, wegetarian z cukrzycą, pacjentów z cukrzycą i chorobami kardiologicznymi, bezpieczeństwa diet alternatywnych, słodzików, mikrobioty w cukrzycy czy elementów psychodietetyki i zaburzeń odżywiania u osób z cukrzycą. Zawiera wiele barwnych rycin, tabel, diagramów, schematów - zachęca i ułatwia studiowanie wiedzy.

Podręcznik uzyskał pozytywne recenzje oraz patronat Sekcji Dietetyki Medycznej Polskiego Towarzystwa Żywienie Poza- i dojelitowego POLSPEN.






















 

Zachęcamy do zapoznania się z jego  tematyką!

BIIP: 03.06.2020